Ethereum Madenciliği İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
Evde Ethereum Nasıl Üretilir?
Bitcoin başta olmak üzere kripto para sistemleri son zamanlarda oldukça popüler. Birçok kişi önümüzdeki yılların en büyük gelir ve yatırım kaynaklarından biri olarak kripto paraları görüyor. Ancak Bitcoin limit sistemi nedeni ile son zamanlarda Bitcoin elde etmek oldukça zor olmaya başladı. Bu da birçok kripto para avcısını altcoin sistemlerine yönlendirdi.
Ethereum, kripto para sistemindeki ihtiyaçtan doğmuş bir altcoin sistemidir. Diğer altcoin sistemleri ile kıyaslandığında en çok kullanılan ve güvenilen sistem olarak düşünülmektedir. Özellikle Ethereum üretimine katılan kişi sayısının çok olmaması, üretiminin daha kolay yapılmasını sağlamaktadır. Etherum binlerce bilgisayarın CPU ve GPU işlemci gücünden yararlanarak yaratılan ve saklanan bir sistem. Sizde evde gerekli donanımlar ve yazılımlar yardımı ile Ethereum madenciliğine başlayabilirsiniz.
Ethereum Madenciliği İçin Gerekli Donanımlar Ve Gereksinimler
Ethereum madenciliği için ilk olarak Linux sistem yazılımını kullanmanız tavsiye edilir. Windows sistemi üzerinden de madencilik yapmak mümkündür ancak Linux sistemi size daha hızlı ve daha geniş bir üretim alanı sunar. Ethereum için bir makine inşa etmenin ortalama maliyeti 1310 $ civarındadır. Bu rakam üretmek istediğiniz kapasite ve hıza göre daha yüksek rakamlara da çıkabilmektedir.
Ethereum üretimi için ihtiyacınız olan donanımlar ve bunlara karşılık gelen örnek ürünler şu şekildedir :
-Anakart ASUS B250 Mining Expert
-İşlemci(CPU) Intel Celeron G3900 CPU
-Hafıza Alanı 4 GB DDR4 DIMM
-Güç sağlayıcı 1200 W Platinium PSU
-GPU üniteleri(3 adet veya daha fazla) Radeon RX 570 video card
-Önyükleme aygıtı 60 GB SSD
-Madencilik kabı-kılıfı Hazır olarak satılan herhangi bir model yeterlidir.
Ethereum Üretim Miktarı Ve Elektrik Masrafları
Ethereum üretiminde ve saklanmasında en çok merak edilen konulardan biri aylık olarak ne kadar üretim yapılabileceği ve bunun ne kadarlık bir elektrik faturası yaratacağı sorusudur. Öncellikle elektrik masraflarınızı kolay bir matematik işlemi ile hesaplamak mümkündür. Bunun için güç sağlayıcınızın kaç W lık enerji yakımı gerçekleştirdiğini ve günde yaklaşık kaç saat sistemi çalıştırdığınızı belirleyin. Daha sonra bu rakamı birim elektrik ücreti ile çarparak aylık elektrik fatura miktarınızı hesaplayabilirsiniz. An itibari ile Türkiye’de yaklaşık elektrik birim ücreti 1 kW için 0.42 liradır.
Aylık Ethereum kazancınız ise kuracağınız makineye göre değişkenlik göstermekte. Ancak ortalama olarak 5-6 içerisinde maliyetinizi kolayca karşılayabilecek bir gelir elde edebilirsiniz. Genel olarak günümüz kuru üzerinden düşünüldüğünde 390 birimlik ve 4 kartlık bir sistem 0.5 ile 0.7 arasında Ethereum üretimi yapabilmekte.
Ethereum madenciliği kurlarının durmadan yükseldiği düşünüldüğünde Ethereum üretiminin ve bu konuda yatırım yapmanın ne kadar karlı olduğu oldukça açıktır. Kuracağınız basit bir Ethereum makinesi ile altcoin madenciliğine başlayabilir ve aylık 100$ ile başlayan aylık gelirler elde edebilirsiniz. Ayrıca yatırım aracı olarak kullandığınızda ilerde Bitcoin gibi bir yükseliş sonrası kazancınızı katlayabilirsiniz.